IT-konsultti useimmiten auttaa yrityksen IT-strategian kehittämisessä, jotta yrityksen liiketoiminta olisi nykyaikaa vastaavalla tasolla, ja lähtisi sieltä uuteen nousuun. Konsultti käy usein läpi yrityksen toiveet ja tavoitteet, ja luo suunnitelman siltä pohjalta.
IT-konsultti ei aina toimi yksin, vaan hän toimii alan parhaiden kumppaneiden avulla tarjoten yritykselle markkinoiden parasta osaamista. Monesti konsultin palkkaaminen on kannattavaa, sillä hän tuo mukanaan riittävän osaamistason, ja osaa viedä liiketoimintaan oikeaan suuntaan.
Konsultti ei kuitenkaan laita sanoja yrityksen suuhun, vaan hän kertoo ajatuksistaan ja suunnitelmistaan, jotka laitetaan toimeen vasta kun kaikki ovat asiasta yhtä mieltä. Jokainen yrityksen johtava voi kuitenkin halutessaan antaa konsultille täysin vapaat kädet, jolloin säästää omaa aikaansa.
IT-konsultti voi tarjota muun muassa strategia- ja arkkitehtuurikonsultointia, tiedonhallintakonsultointia, digitaalisen työpaikan konsultointipalveluja, tietoliikennekonsultointia, konesali- ja pilvikonsultointia sekä tietoturvakonsultointia. Aloja voi myös olla paljon muita yrityksen tarpeista riippuen, ja niistä kannattaa keskustella suoraan konsultin kanssa.
IT-konsultin päällimmäinen tehtävä on aina turvata liiketoiminnan jatkuvuus. Jos yritys on huolissaan oman liiketoimintansa tulevaisuudesta, voi IT-konsultointi olla järkevää. Tärkeintä on kuitenkin muistaa se, että palkkaa konsultin luotettavasta firmasta käyttöönsä, ja tarkistaa konsultin pätevyyden alalle. Lähes kaikki konsultit ovat alansa rautaisia ammattilaisia, mutta koskaan ei tiedä, jos eteen sattuu itsensä työllistävä kokeilija, jolla ei ole vielä tarpeeksi pätevyyttä.